Stijgende prijzen voor koffie

Wereldwijd stijgen de prijzen voor koffie. Hieronder leggen we graag uit hoe dat komt.  

 

Klimaatverandering: ook in Tanzania zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde merkbaar. De Arabica koffie op Mount Kilimanjaro groeit tussen 1.000 en 2.000 meter boven zeeniveau. Maar eigenlijk wordt het op die hoogte nu te warm voor de teelt van goede kwaliteit Arabica. En hoger op de berg koffie telen kan niet, want daar is de grens van het Nationale Park. De zone waar koffie kan worden geteeld wordt dus smaller en dit zorgt voor minder koffie. Met een stijgende vraag naar goede kwaliteit Arabica zorgt dit voor enorme prijsstijgingen.

 

Transport: nog steeds zijn de gevolgen van de Covid-pandemie merkbaar. Er is wereldwijd minder transport beschikbaar. En ook hier geldt: weinig aanbod en een stijgende vraag zorgt voor behoorlijke prijsstijgingen voor transport over land en over zee.

 

Energie: ook wij hebben te maken met de enorme stijging van energieprijzen. Zowel in het transport als in de productie van de koffiezakken als in het branden van onze koffie merken we dat. 

 

Daarom ontkomen ook wij er niet aan om ons aan deze omstandigheden aan te passen. Zodoende worden ook de prijzen van Dorothy's Koffie af en toe verhoogd.